Szeretnéd jól csinálni...

...DE a mostani körülmények miatt nem tudod hova fordulj jelenleg? Nem érzed a késztetést arra, hogy szemtől szemben személyes oktatást kérj, mert a csapból is az folyik, hogy csak nagyon erős indokkal lépd át a küszöböt és tartsd a távolságot más emberektől.

Viszont ott van a kutyád akivel együtt élsz,

akit sétáltani kell, mozgatni, lefárasztani minden nap.
Ha pedig éppen mostanság vállaltál kölyökkutyát, nem tudod mit és hogyan taníts neki, hogy az később a javatokat szolgálja... De azt már tudod, hogy ha nem lenne korlátozás, akkor már rég belevágtatok volna a tanulásba, hiszen jobb kölyökkorban elkezdeni a tanítást, mert a kölyökkori élmények alakítják a kutya felnőttkori viselkedését, és így sok problémát megelőzhetsz- többek között a reaktív/agresszív viselkedés kialakulását.

AMI A VILÁGBAN TÖRTÉNIK KIHAT RÁD ÉS EZÁLTAL A KUTYÁDRA IS. EZ EDDIG IS ÍGY VOLT PERSZE, DE MOST AMIKOR LÁTSZÓLAG EGYIK NAPRÓL A MÁSIKRA GYORSABBAN VÁLTOZOTT ÉS VÁLTOZIK MINDEN, A KUTYÁD MEGSZOKOTT NAPI RUTINJA IS FELBORULT. 

A megszokottnál többet vagy otthon mostanság, ezáltal kevesebbet van egyedül a kutyád. Te is eldöntötted, hogy nem tesztek mostanság olyan hosszú sétákat, ugyanazon a környéken sétáltok már hetek óta és kezd túlzottan megszokottá válni a napi korzózás

ÉRZED, HOGY HIÁNYZIK VALAMI...

... HOGY NEM IS A MEGTETT KILOMÉTEREK, A MÁSIK KUTYÁKKAL HANCÚROZÁS MOST A LÉNYEGES... HANEM A KETTŐTÖK KAPCSOLATA: a minőségi idő. De nem tudod hogyan színesítsd a kutyáddal töltött időt? Tanultok esetleg trükköket a youtube-ról, vagy részt vesztek ingyenes karantén kihívásokon, ami szórakoztató ugyan, de ezeknek nem igen tudod hasznát venni a hétköznapi életben.

Szeretnéd jól csinálni,

és harmóniában megélni ezt az időszakot a kutyusoddal együtt és BIZTOS vagy benne, hogy szeretnéd:
- ha Kutyusod együttműködne Veled és ne a megtorlástól tarva fogadjon szót Neked
- megelőzni a karantén idején töltött időszakból fakadó viselkedésproblémák kialakulását
- ha kutyusod később nem reagálna szorongással, nem "szedné szét" a lakást, ha egyedül hagyod otthon
- már a kezdetektől jól nevelni, úgy hogy megértse mindazt amit kérsz tőle és szívesen meg is csinálja a kedvedért
- megérteni a kutyádat, mert már lehet, hogy akár középfokú vizsgát is letettetek a kutyaiskolában, de mégsem működnek az ott tanultak a mindennapjaitok során 

Pontosan tudod, hogy

- ideje bevezetned egy hatékony rendszert, hogy a kutyád ne nőljön a fejedre
- elérkezett az ideje, hogy előre tervezz és szemléletmódot válts
- napi szinten időt tudsz szánni a kutyádra
- hatékonyan, felesleges “rizsa” nélkül szeretnéd tanítani a kutyádat és fontos számodra, hogy logikus magyarázatokat kapj a kérdéseidre, hogy mit-miért-mikor taníts úgy a kutyádnak, ahogy 

Mindig is érdekelt, hogyan lehet

- erőszak- és büntetésmentesen szabályokra, határok betartására megtanítani egy kutyát
- lépésről lépésre, fokozatosan tanítani és elnyerni a 100%-os bizalmát és együttműködését
- vidáman és könnyedén venni a kihívásokat
- a problémásnak vélt viselkedést feloldani a kutyánál
- és a legmodernebb szemléletmódok és etológiai ismeretek alapján, logikusan haladva tanítani egy kutyát 

Mindjárt megmutatom, de előtte jobb ha tisztázzuk mi az amit képviselek

Az élethelyzeteket képviselem és a tudatosságot. És mint minden kapcsolatnak ennek az “éremnek” is két oldalát látom.
Ahogy a kutyádnak is van egy természetéből fakadó reakciója egy adott szituációra, úgy Neked is. És a kutyád az esetek nagy részében a Te tudatos vagy tudattalan reakcióidra ad választ a viselkedésével, hiszen Téged követ; ha akarod ha nem, Téged tükröz és azt a rendszert amiben veled együtt él. Ha túlreagálsz egy szituációt, a kutyád is nagy eséllyel túlreagálja, viszont ha nyugodt szívvel fogadod, ezt az energiát a kutyád is megérzi és csatlakozni fog hozzád.
Az emberi felelősség itt jön igazán képbe és manapság már szerencsére túlmutat azon, hogy étel és víz legyen a kutya előtt, hiszen lakásban -de még kertben tartva is- a kutya kiszolgáltatott az embere számára, mind a mentális, mind a fizikai aktivitását illetően.
Ezáltal a felelősség a Tiéd, hogy a kutyusod viselkedését hogyan alakítod, hogyan és mire tanítod meg, hogy megértse és elfogadja az emberi világ szabályait és önszántából együttműködjön veled, vagy akár azokkal az emberekkel akikkel együtt élsz, akikre időközönként rábízod.

Együttműködésünk során fókuszban:

PROBLÉMA MEGOLDÁSA ÉS MEGELŐZÉSE 

Már meglévő viselkedésprobléma feloldása a kutyában (félelem feloldása, szorongás oldása, szeparáció-egyedüllét tanítása, reaktív/agresszív viselkedés oldása, szocializáció), új viselkedésminták tanítása, viselkedés formálása, figyelembe véve a legújabb kutatási eredményeket és ismereteket, mindvégig a megoldásra fókuszálva. Viselkedésproblémák kialakulásának megelőzése a kölyökkutyák korai tanításával, egyes élethelyzetekben várható problémák kialakulásának megelőzése kölyök- és felnőtt kutyáknál (pl. költözés, megváltozott napirend, gyászidőszak).

RENDSZER KIALAKÍTÁSA ÉS HARMÓNIA MEGTEREMTÉSE

A kutya ideális napirendjének kialakítása, rendszer kialakítása a séták során és a mindennapi életben, hatékony és könnyed tanítás, játék, mentális és fizikai fárasztás a mindennapokban, a kutya szükségleteinek megismerésével és figyelembevételével. Együttműködési feladatok tanítása, szabályok és határok kialakítása. 
Harmónia megteremtése a kutyás életben, közös- és külön töltött idő összehangolása, kutya felkészítése az aktívabb életre (pl. étteremben, kávézóban, hotelben, utazás közben, kirándulások alkalmával, új szituációkban és helyszíneken is magabiztosan működjön együtt).

RÁVILÁGÍTÁS AZ ÖSSZEFÜGGÉSEKRE

Egyik alapelvem, hogy a természet nem alkot bonyolult válaszokat, egyszerű válaszok vannak minden kérdésre. Az erőszak- és büntetésmentes módszereknek köszönhetően az összefüggések feltárulnak előtted, valódi vezetőjévé válhatsz a saját kutyádnak. Olyan szemléletmódot adok át, mellyel a feltétel nélküli szeretet, a bizalom és az együttműködés hármasa segíti az önismereti utadat, teret kap az érzések elfogadása és tudatos megélése.

DOLGOZZ VELEM

RESTART program (1 hónap)

Van már kutyás tapasztalat a hátad mögött és kijártál már kutyaiskolát is, de mégis úgy érzed, hiányzik az a plusz, ami a kutyáddal való kapcsolatodat teljessé tenné? 

A kutyaiskolában működött minden, de ahogy kiléptetek a hétköznapi életbe, elveszett a lendület. Pontosan tudom mekkora különbség van engedelmesség és együttműködés között, aközött amikor
a kutyád "kicselez" és aközött amikor a kutyád "megkér" valamire.

Ezért hoztam létre a RESTART programot, ami teljes mértékben támogat az úton, hogy megtaláljuk azokat a lehetőségeket, amik segítenek engedelmes kutyából együttműködő kutyát nevelni, és konkrét stratégiát dolgozzunk ki, mely mentén haladva megvalósíthatod a kitűzött célodat.

A programról:
- 4x60 perc online konzultáció heti 1 alkalommal, 1 hónap időtartam alatt
- felfedjük a problémákat, rávilágítunk a megoldásra
- konkrét stratégiát és tréningtervet együtt állítunk össze, mely mentén önállóan és célzottan tudsz tovább haladni

HARMÓNIA program (3 hónap)

Nincs még kutyás tapasztalatod és szeretnél az elejétől kezdve jól csinálni? De az is lehet hogy már van tapasztalatod, csak elakadtál, egy viselkedésprobléma régóta fennáll a kutyusodnál és nem találtál rá eddig megoldást?

Emlékszel még a Lessie című filmre, vágysz arra, hogy kutyáddal egy pillantásból megértsétek egymást. Hogy tudd mikor, mit és miért tesz és hallgat Rád ha kéred, ez pedig eloszlat minden kétséget és bizonytalanságot

A HARMÓNIA program egy intenzív folyamat, mely nemcsak a kutyák világáról alkotott eddigi szemléletmódodat fogja megváltoztatni, de megadja a kezedbe az eszköztárat és a kellő tudást, hogy a lépésről lépésre kialakított 100% bizalmon alapuló kapcsolat meghozza számodra és a kutyád számára is a békét és a boldog együttélést

A programról:
- 12 alkalom, heti 1 alkalommal, 3 hónap időtartam alatt, melyből;
- 2x60 perc online konzultáció, az 1. "Feltáró" alkalom és 12. "Hogyan tovább?" alkalom
- 10x60 perc online live tréning
-  komplex tréningterv és célzott stratégia mentén haladva, az online live tréningeken végig a kutyáddal dolgozva azonnali útmutatást kapsz

MINDFUL program (6 hónap)

Komplex tudásra vágysz és elmerülnél a kutyák világában? Mindeközben a saját kutyusddal is erősítenéd a kapcsolatodat, még inkább megismernéd önmagadat és nyitott vagy új szemléletmódok befogadására?

Rengeteg kérdés van amire úgy érzed a válasz már rég túlmutat a kutyákról szóló száraz anyagokon és tudományos kutatásokon. Valamit érzel, ami hív, hogy mélyebben ismerd meg önmagad a kutyád világa által, hogy tanulj tőle. 

A MINDFUL program célja, hogy segítsen az önismereti utadon, hogy közelebb kerülj önmagad megismeréséhez, megrétéséhez, mindeközben a kutyusoddal olyan mély bizalmon alapuló és tudatosan felépített kapcsolatot  tudj kialakítani, mely mutatja számodra az irányt és úton tart nap mint nap.  

A programról: 
- magában foglalja a teljes HARMÓNIA programot plusz ezt követően 3 hónap időtartam alatt;
- kutya fizioterápiás alapismeretek, tudatos érintések elsajátítása
- személyre szabott önismereti folyamat, külső szakemberek bevonásával
- utánkövetés  
- hozzáférés online oktatóanyagokhoz, jegyzetekhez 

Varga Réka biológus és kutyaoktató
elérhetőség: vargrek@gmail.com

facebook
kutyaoktato.blog.hu